Beschrijving
Projectgegevens:
Opdrachtgever: Stadsdeel Oost / Gemeente Amsterdam
Type: Basisschool met kinderopvang, 2800m2 BVO fase 1. met 600m2 BVO uitbreiding
Locatie: Zeeburgereiland, Amsterdam
Plot: 2.400 m2
Ontwerp-oplevering: 2012-2013
Ontwerpteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Daniel Aw, Jarno van Essen, Monika Pieroth, Eliano Felício, Pedro Piernas
Aannemer: Verlaat Uden Bouwsystemen
Los meubilair: Metnils
Fotografie: Peter Cuypers
Pilot IKC Zeeburgeiland is door Studioninedots in zeven maanden gebouwd. De school van de 21e eeuw voldoet aan een lange reeks van wensen. Hij is karakteristiek, een ankerpunt in de wijk, multifunctioneel, flexibel, energiezuinig, duurzaam, betaalbaar én kan binnen enkele maanden gebouwd worden. Hij bestaat: het Integraal KindCentrum Zeeburgereiland in Amsterdam.
De school van de 21e eeuw voldoet aan een lange reeks van wensen. Hij is karakteristiek, een ankerpunt in de wijk, multifunctioneel, flexibel, energiezuinig, duurzaam, betaalbaar én kan binnen enkele maanden gebouwd worden.
De opzet is eenvoudig: we hebben alle wensen en eisen zoveel mogelijk gebundeld in een compact gebouw met een uitgesproken identiteit - van buiten robuust, van binnen warm. Je komt binnen in de indrukwekkende, twintig meter hoge hal, met overal doorkijkjes naar de verdiepingen. Deze ruimte, waaraan zich het auditorium, de speelzalen, de bibliotheek en de lunchruimte bevinden, vormt niet alleen de sociale spil van het IKC, maar speelt ook een belangrijke rol in het lichtplan. De randvoorwaarde om met ‘schoon licht’ te werken hebben we vertaald naar twee reusachtige ‘lichthappers’, bekleed met houten latten. Door deze sculpturale trechters dringt daglicht diep naar binnen. Tegelijkertijd geven de atria een eigen vorm en sfeer aan het gebouw. De lokalen van de school en de kinderopvang zijn vervolgens rondom aan de gevel geplaatst, voorzien van grote ramen – ook de gymzaal. Alle deuren komen op deze manier uit op de centrale ontmoetingsruimte waar ouders, kinderen, leraren en medewerkers elkaar ontmoeten.
Gebouwen blijken te weinig flexibel, het binnenklimaat ongezond. En terwijl de budgetten voor scholen onder druk staan, groeien de ambities. Het onderwijs, hoeksteen van de kenniseconomie, moet beter: excellent. De gebouwen moeten duurzamer, liefst energieneutraal. En in het ideale scenario is een school niet alleen een thuis voor leerlingen en leraren, maar ook een markant gebouw.
De lokalen van de school en de kinderopvang zijn rondom aan de gevel geplaatst, voorzien van grote ramen – ook de gymzaal. Alle deuren komen op deze manier uit op de centrale ontmoetingsruimte waar ouders, kinderen, leraren en medewerkers elkaar ontmoeten.
De flexibiliteit van het IKC schuilt in de strategische positie van dragende wanden en trappenhuizen, en het feit dat alle installaties in de gevel zijn opgenomen. De binnenruimten zijn hierdoor vrij indeelbaar; dankzij de flexibele wanden kunnen lokalen eenvoudig vergroot of verkleind worden. Daarnaast is op het dak ruimte voor acht extra lokalen, die binnen een zomervakantie gebouwd kunnen worden. Mocht het gebouw in de toekomst niet meer nodig zijn als school, dan is het makkelijk te transformeren tot kantoor, studentenwoningen, cultureel centrum of gezondheidscentrum.